Anders Borg kom från partiet Moderaterna och hade posten som Sveriges finansminister mellan år 2006-2014. Han meddelade att han tänkt lämna politiken dagen efter att alliansen förlorat valet år 2014 och i oktober samma år blev han ersatt även på finansministerposten. Anders Borg har dock inte bara varit finansminister utan han har också haft andra uppdrag inom politiken.
Regeringen öppnar upp för lång- och kortfristiga lån
Under flera års tid har Sveriges regering behandlat ekonomiska frågor som bland annat rör olika lån. Det handlar både om långfristiga och om kortfristiga sådana. Och det gäller både de som vill låna pengar med inkomst och de som vill låna pengar utan inkomst. Regeringen beslutar om lagar och regler som ska gälla för lån och det är tack vare resonemangen och besluten som tas där Sveriges invånare kan ansöka om olika typer av lån.
Den svenska regeringen har till exempel sett till att det inte bara är de större bankerna som får bevilja lån och krediter. I dagsläget får också mindre kreditinstitut bevilja sådana. Det finns en finansinspektion som ser över företag som lånar ut pengar och hanterar ekonomi på annat sätt, men den tar inte beslut i frågan om vem som får låna.
SMS-lån är en typ av kortfristiga lån som tilläts komma in på den svenska lånemarknaden och de finns där ännu. Dock har regeringen skickat in förslag till riksdagen om att sätta maxtak på lånens räntor och de förslagen har också blivit antagna. Under Anders Borgs tid som finansminister kunde låneräntor vara i princip hur höga som helst, men det är inte möjligt längre.
Det är också riksdag och regering som ser över vilka regler och lagar som ska gälla för lånen, och vilka som ska få låna ut pengar i större skala utan att det skadar Sverige. Med en mer öppen marknad för lån blir det mer konkurrens mellan långivarna och det bidrar också till fördelar för låntagaren. Bland annat sjunker räntorna och långivarna blir mer angelägna om att faktiskt vilja låna ut pengar till låntagaren. Dessutom får låntagare mer att välja mellan vid låneansökan.
Vem är Anders Borg?
Redan under sin tid på gymnasiet gick Borg med i det moderata ungdomsförbundet och där var han även vice ordförande en tid. År 1991 utsågs han till sakkunnig i statsrådsberedningen efter att de borgerliga vunnit valet. Han har också arbetat som talskrivare åt Carl Bildt under 1990-talet. År 1994 förlorade de borgerliga partierna i valet och Borg kom inte med i riksdagen. Då lade han ner politiken och arbetade som analytiker vid Transferator Alfred Berg, som chefsekonom, samt som rådgivare. Han blev sedan chefsekonom och kanslichef för Moderaterna år 2002 och kom då åter in i politiken.
År 2006 blev Anders Borg så finansminister och han sågs också som en av de viktigaste opinionsbildarna i Sverige. År 2011 utsågs han också till den främste finansministern i EU av Financial Times.
Som finansminister har man ansvar för den nationella, ekonomiska, politiken. Ministern har flera uppdrag. Bland annat ska en statsbudget skapas, den nationella ekonomin ska stimuleras och landets statsfinanser ska kontrolleras. Finansministern är också den som ska hålla kontakten med andra länders finansministrar. Hur mycket makt en finansminister har varierar, men ofta är det en av de mer prestigefyllda positionerna. I Sverige kallas finansministern även för statsråd.
Han lämnade sedan politiken år 2014 för att arbeta inom den privata sektorn. Han var då rådgivare till olika banker, han satt som vice styrelseordförande och mycket annat. En hel del av posterna fick han dock lämna på grund av anklagelser om att han betett sig olämpligt på fester, vilket han senare erkände, med motiveringen att han varit onykter.
År 2019 gav Anders Borg ut sina memoarer som bland annat berör hans politiska karriär.