Ebba Busch Thor tog över som partiledare för Kristdemokraterna (KD) i april 2015. Hon tog över efter Göran Hägglund som hade suttit på posten i över tio år och även hunnit med dubbla mandatperioder som statsråd i regeringen Reinfeldt I och II. När hon tog över partiledarskapet var det många som ifrågasatte KD:s relevans i svensk politik och partiet brottades med sjunkande opinionssiffror. Sedan valet 2018 har det dock vänt för partiet som börjat få alltmer medvind.
Vem är Ebba Busch Thor?
Ebba Busch Thor, ibland kallad EBT, är för närvarande Sveriges yngsta partiledare med sina 33 år. Hon föddes den 11 februari 1987 i Uppsala. Inspirerad av kristdemokrater som Angela Merkel, tog hon som tonåring steget att engagera sig i KD:s ungdomsförbund KDU. Hon knöt där flera politiska kontakter och var vice ordförande åren 2008–2011.
Parallellt med egagemanget i KDU arbetade hon som politisk sekreterare för moderpartiet i Uppsala. Hårt arbete ledde till att hon 2010 valdes till kommunalråd i Uppsala, då endast 23 år gammal. I intervjuer har hon beskrivit att hon trivdes bra i denna roll eftersom kommunpolitiken ger en annan närhet till väljarna. År 2015 avgick hon dock från posten, för att istället bli partiledare. Endast 28 år gammal var hon ett ungt stjärnskott, och partiet hamnade i den ovanliga sitsen att moderpartiets ledare rentav var ett år yngre än ungdomsförbundets ledare som då var Sara Skyttedal, 29 år.
KD:s framgångar under EBT
Under de första åren av Ebba Busch Thors partiledarskap lyckades inte KD lyfta något i opinionen. Partiet låg länge omkring 2-3 procent i mätningar och flera politiska experter menade att de skulle åka ur riksdagen vid riksdagsvalet 2018. Ett parti måste nämligen få minst 4 procent för att få plats i riksdagen. Så sent som några veckor innan valdagen låg partiet fortfarande i botten. Bland annat hade partiet fått kritik för att Ebba hade gått med i Prideparaden. Något som kritiserades bland annat för kostnaden. Det är inte ovanligt att organisationer tar lån för att delta, vilket dock inte var fallet här. Det kritiserades också för att Prideparaden ofta betraktas som politiserat av högern.
Valspurten den sista veckan innan riksdagsvalet i september 2018 var dock stor. Ebba lyckades leverera i de stora tv-debatterna och formulera partiets konservativa politik på ett helt nytt och modernt vis. Partiet landade slutligen på 6,3 procent i valet, vilket var långt över vad alla mätningar pekat på. Medierna började tala om en Ebba-effekt. Efter valet 2018 har partiet vunnit ytterligare stöd och ligger stabilt omkring 7 procent i de flesta mätningar.