Sverige är en konstitutionell demokrati tillika monarki där riksdagen tillsätts genom direkta, hemliga och fria val. Med direkta val menas att rösterna som läggs inför ett val inte överförs till exempelvis ett nyval. Vid ett nyval ska alltid ytterligare en röstning ske. Med hemliga val menas att ingen i teorin ska kunna se vilket parti du lägger din röst på. Därför knyts man till en kod som hör samman med ens röstning. Slutligen så innebär fria val att man själv väljer om man vill rösta eller inte, inget tvång får ske från något håll. Begreppet kan också inkludera att vem som helst över 18 år och som är svensk medborgare har rätt att kandidera till riksdagen.
Själva valdagen
Den myndighet som ansvarar för och övervakar valet är Valmyndigheten. Valmyndigheten är precis som alla andra myndigheter partipolitiskt obundna. Deras uppgifter ska alltså skötas med neutralitet. I Sverige kan man både förtidsrösta i förtidsröstningslokaler och rösta på valdagen i sin ordinarie vallokal. Man har rätt att ångra sig ända in på valdagen. Svenskar som av någon anledning inte kan ta sig från hemmet kan få besök av en ambulerande röstmottagare eller be någon att rösta i ens namn. Svenskar som bor utomlands kan rösta på bland annat ambassader och konsulat eller brevrösta.
Talmannens roll
Talmannen har i uppgift att leda sammanträden i riksdagen samt riksdagsdebatter. Talmannen ska förhålla sig neutral i sina åsikter men ska hålla ordning i riksdagen. Talmannen får vara ansluten till ett riksdagsparti men ska inte vara politiskt aktiv under sin tid i talmansämbetet.
Det aktuella politiska klimatet
Majoriteten av partierna vill bekämpa de grova våldsbrott som framför allt sker i storstäderna. Operation Rimfrost som genomfördes i Malmö var stöttat av politiker. I övrigt så är partierna splittrade i många frågor. Det gäller exempelvis frågorna om immigration, kriminalitet, skola, sjukvård och andra centrala områden i Sverige.
Finansiella åtgärder som främjat låntagandet
Sedan början på 2000-talet har politikerna successivt gjort det enklare för privatpersoner och företag att ta lån. Idag behöver man inte ta lån hos en bank utan kan vända sig till ett kreditinstitut såsom Klarna.
Förmögenhetsskatten är inte längre kvar vilket innebär att de rika lättare kan få låna stora summor pengar. Digitaliseringen av Sverige anses av somliga ha haft en stor påverkan på vad politikerna beslutar. De är trots allt människor även de och vill ha enkla lösningar för sitt låntagande.
Sammanfattningsvis så är det enklare idag att ta lån och det har politikerna besannat.